Jak powstaje wasabi?

Kuchnia japońska ma wielu zwolenników doceniających sposób, w jaki łączy prostotę składników z wyrafinowanym smakiem. Jej najlepiej rozpoznawanymi daniami jest przyrządzane ze świeżych surowych ryb sushi, jednak smak tej potrawy nie byłby pełny bez towarzyszących dodatków – sosu sojowego, imbiru i wasabi. Decydując się na odwiedzenie restauracji z kuchnią japońską, choćby serwującej sushi w Otwocku Temaki Sushi, można skosztować wszystkich cieszących się największą popularnością przysmaków i dodatków. Przyjrzyjmy się bliżej nadającemu specyficznego smaku wasabi.

 

Czym jest wasabi?

Wasabi to japoński chrzan, przez stulecia traktowany jako dodatek smakowy, ale też roślina o właściwościach leczniczych. Poza charakterystycznym ostrym smakiem wasabi ma własności przeciwbakteryjneprzeciwzapalne. Miał nie tylko poprawiać doznania smakowe, ale także zabezpieczać przed zatruciami. Prowadzone nad jego działaniem badania udowodniły, że ma wpływ również na wiele innych dolegliwości.

 

Pasta z wasabi

Do sushi wasabi jest podawane w postaci pasty. W Japonii powstaje ona z korzeni rosnącej w chłodnym i wilgotnym klimacie rośliny Wasabia Japonica. Tradycyjnie ściera się je na tarce ze skóry rekina, co pozwala na uwalnianie bogatego i intensywnego smaku oraz aromatu przypominającego nieco inne odmiany chrzanu, lecz bardziej wyrazistego i ziołowego. Wasabi jest bardzo mocne i po jego zjedzeniu wyraźnie „uderza do nosa” podobnie jak świeży rodzimy chrzan. Starte wasabi może być łączone z innymi składnikami, tworząc dodawaną do sushi pastę.

 

Jak jeść wasabi?

W Japonii pastę wasabi jada się w niewielkich ilościach, dodając ją do nigiri lub maki. Wasabi jest też jedzone samo, także jako dodatek do innych potraw czy przekąsek. Choć nie należy to do rytuałów japońskiej kuchni, europejczycy zajadający się sushi, często łączą wasabi z sosem sojowym, lubiąc słono-ostrą kompozycję. Wspominając o dodatkach do sushi, warto pamiętać o marynowanym imbirze, wykorzystywanym jako sposób na oczyszczenie kubków smakowych, ale także środek na pobudzenie apetytu.