Fakty i mity o sushi

Sushi jest potrawą japońską, która składa się z kilku składników: marynowany ryż, marynowane ryby, warzywa, owoce morza. Powstanie tej potrawy sięga 718 r., jednak z upływem lat zaczęto ją modyfikować. Mówi się, że sushi zostało wymyślone, dzięki wpływom buddyzmu, jako alternatywa dla mięsa. Kuchnia japońska należy do najzdrowszych na świecie.

Tak jest też z sushi, którego składniki zawierają wartości odżywcze. Najistotniejszym składnikiem są ryby i owoce morza, czyli źródło witamin i kwasów tłuszczowych. Ryż oraz warzywa dostarczają witamin, błonnika oraz minerałów. Natomiast nori (wodorosty), w które zawijana jest postawą, zawierają jod, niezbędny składnik wspomagający pracę tarczycy. Miłośnicy sushi wiedzą, że postawa ta smakuje nadzwyczajnie, jest zdrowa i dietetyczna. Może być serwowana jako przekąska albo danie głównie. Restauracja Temaki Sushi specjalizuje się w kuchni japońskiej. W swojej ofercie mają szeroki wybór zestawów sushi oraz zupy, sałatki oraz dania główne.

Fakty i mity

Poznajmy fakty oraz mity, którymi potrawa jest owiana.

Sushi je się palcami – fakt. W Japonii wiele tradycyjnych potraw spożywa się pałeczkami, jednak nie używa się ich do świeżej ryby, dlatego też sushi je się palcami. Sushi przygotowuje się tak, aby każda porcja była na jeden kęs. Jednak, jeśli uznamy, że jest zdecydowanie dla nas za duża, można zjeść na kilka kęsów, nie należy jej odkładać na talerz, co jest wręcz niedozwolone, a jedynie podtrzymywać pałeczkami.

W sushi głównym składnikiem jest ryba – mit. Pomimo że potrawa ta kojarzy nam się z surową rybą, to jednak nie ona jest tu najważniejszą, a marynowany ryż. Nazwa oznacza „su” czyli ocet i „shi” czyli ryż.

W sosie sojowym maczamy ryż – mit. W sosie sojowym maczamy głównie rybę oraz wodorosty, a nie ryż. Bardzo ważną zasadą jest niemarnowanie sosu sojowego. Dlatego należy wlać do miseczki taką ilość, jaka wystarczy nam do konsumpcji. Zmarnowanie sosu odbierane jest jako brak szacunku.

Każdy ryż nadaje się do sushi — mit. Niestety nie każda odmiana ryżu nadaje się do sushi, powinien być taki, który ma krótkie ziarna.