8 najpopularniejszych rodzajów sushi

Sushi to ogólna nazwa odnosząca się do tradycyjnej japońskiej potrawy, która zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Chociaż zwykle utożsamiamy ją z rolowanym ryżem z dodatkami, najczęściej rybą lub owocami morza, to jednak w rzeczywistości rodzajów sushi jest bardzo wiele. Różnią się nie tylko dodatkami, ale również sposobem przygotowywania i podawania. W tym wpisie przedstawimy i krótko scharakteryzujemy najpopularniejsze odmiany sushi.

  1. Nigri. Jeden z najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej podstawowych rodzajów sushi. Nazwa potrawy pochodzi od słowa “nigri”, które tłumaczy się jako “chwytać”, “ugniatać”. Są to ręcznie formowane owalne porcje zaprawionego octem ryżu, na których układa się kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki, czyli japońskiego omleta.
  2. Maki. Maki to drugi najpopularniejszy rodzaj sushi. Jest to rolowany ryż z dodatkami w środku (np. owoce morza, warzywa), owinięty prasowanymi algami morskimi. Ryżowe wałeczki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na mniejsze porcje.
  3. Futomaki. Przygotowuje się je podobnie jak maki, jednak w tym przypadku mamy do czynienia z nieco grubszymi kawałkami (ok. 4-6 cm). Nadzienie jest wieloskładnikowe i często układane w finezyjne wzory.
  4. Uramaki. Inaczej maki odwrócone, gdyż w tym przypadku warstwy układane są w innej kolejności niż w makach. Na macie bambusowej najpierw umieszczany jest klejący ryż, później prasowane nori, a na końcu pozostałe dodatki. Składnikiem charakterystycznym dla uramaków jest sezam, w którym obtacza się gotowe kawałki.
  5. Temaki. Czarne płaty nori formowane są w rożki (kształtem przypominające rożki lodowe), co jest charakterystyczne dla tego rodzaju sushi. Wewnątrz znajduje się ryż, kawałki ryby oraz warzywa pokrojone w słupki. Jest bardzo ciekawy sposób na przyrządzanie sushi na imprezy.
  6. Hosomak. Inaczej “cienkie maki”, gdyż stanowią najmniejsze kawałki sushi. Najczęściej są rolkami z jednoskładnikowym nadzieniem. Często podawane są jako potrawa dla dzieci.
  7. Unagi. Jest to węgorz japoński, który uznawany jest za najlepszy dodatek do tradycyjnego sushi. Jest on grillowany w słodkawym sosie, dzielony na mniejsze kawałki i umieszczamy na ryżu (podobnie jak w przypadku nigri).
  8. Oshizushi. Rodzaj sushi o charakterystycznym, kanciastym kształcie. Powstają poprzez samodzielne uciskanie ryżu i wybranymi dodatkami w specjalnych foremkach - oshi-bako. Po wyjęciu z foremki sushi uzyskujemy idealnie uformowany blok, który porcjuje się na mniejsze kawałki.