Co do sushi? Najpopularniejsze dodatki

Sushi cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Danie to traktowane jest jako doskonałe uzupełnienie imprez oraz spotkań ze znajomymi. Sushi na zamówienie często jest również podstawą wyszukanych cateringów. Miłośnicy tego japońskiego specjału mają do wyboru różne rodzaje rolek sushi, które mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Podstawą każdego sushi są jednak dobre jakościowo produkty, które w połączeniu tworzą niebanalne kompozycje smakowe. Oprócz kilku klasycznych składników takich jak arkusze nori, wodorosty, ryż czy specjalny ocet do sushi do każdej porcji można dokładać różnorodne ulubione dodatki. Wszystko zależy bowiem od preferencji oraz dostępności określonych komponentów w polskich sklepach. Przygotowywanie tego dania ogranicza zatem wyłącznie wyobraźnia kucharza.

Jakie dodatki do sushi smakują najlepiej?

Dodatki do sushi mogą być różne. Najczęściej wykorzystywane są różne gatunki ryb i owoców morza. Dużą popularnością cieszą się łosoś, tuńczyk, seriola, dorada oraz krewetki. Wśród bardziej wyszukanych połączeń można znaleźć też węgorze, kalmary, ośmiornice, krążki z kraba i małże. W sushi doskonale smakują surowe wersji ryb, aczkolwiek dla tych, którzy nie przepadają za takimi smakami lub też obawiają się ryzyka związanego z jedzeniem niepoddanych obróbce produktów, dostępne są wersje wcześniej przygotowanych ryb i owoców morza. Sushi może być również przyrządzane w wersji wegetariańskiej np. z tofu. Doskonałym uzupełnieniem do tofu, ryb i owoców morza są różnego rodzaju warzywa takie jak zielony ogórek, marchewka, papryka, rzodkiew czy por.

Warzywa w sushi mogą być podawane na surowo lub w formie marynowanej. Chętnie wybierane są również połączenia z awokado i mango. W zależności od preferencji rolki sushi mogą być przygotowane w łagodnej, jak i pikantnej wersji. Tym samym dla wielbicieli ostrych smaków kuszące mogą być kompozycje m.in. z pikantnymi papryczkami jalapenio czy pastą z chilli. Dodatkowymi przyprawami są również marynowany imbir, korzeń lotosu lub sezam, który stanowi też wizualną dekorację potrawy. Do każdej rolki sushi nie może również zabraknąć sosów i past, w których przed jedzeniem moczone są rolki, w tym najpopularniejszego sosu sojowego, sosu teriyaki, pasty wasabi (tzw. chrzanu japońskiego) oraz miso pasty przygotowywanej ze sfermentowanej fasolki sojowej.

Jakie są podstawowe rodzaje sushi?

Wśród podstawowych rodzajów sushi wymienia się nigri oraz maki. Nigri to najprostsze kompozycje ryżu z pojedynczymi dodatkami ryb (np. łososia lub tuńczyka), owoców morza oraz warzyw. Maki z kolei to określenie dla sushi zawijanego w nori, w uproszczeniu można tak nazwać nigri zawijane w prasowane algi morskie. Jedną z odmian tego rodzaju rolek są hosomaki, czyli najpopularniejsze, jednoskładnikowe rolki, które poza ryżem i octem zawierają np. kawałek zielonego ogórka, awokado, łososia, tuńczyka lub surimi. Futomaki natomiast są grubszą odmianą hosomaki. Ten rodzaj sushi doskonale łączy ryby z warzywami takimi jak wspomniany wcześniej ogórek, papryka czy marchewka. Innym znanym rodzajem sushi są uramaki, czyli odwrócone rolki, w których nori zamiast na wierzchu znajduje się w środku.