Krótka historia sushi

Sushi to charakterystyczna potrawa japońska, która zdobyła popularność praktycznie na całym świecie. Polubili ją również Polacy, czego najlepszym dowodem jest coraz więcej powstających restauracji i sushi-barów. Bazę dla sushi stanowi gotowany ryż zaprawiony octem (su) oraz różnorodne dodatki, np. owoce morza, ryby, wodorosty nori, warzywa, tofu, ziarno sezamowe (goma) itd.

Obecnie sushi podbiło świat kulinarny. To lekka potrawa, którą możemy zamówić jako pożywny posiłek, ale podawana jest też w formie smacznej przekąski. Coraz częściej przygotowujemy sushi na imprezy i różnorodne spotkania towarzyskie. Jednak tradycja tej potrawy jest bardzo długa. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej, z całą pewnością zaciekawi cię krótka historia sushi.

 

Jak zmieniało się sushi przez wieki?

Pierwsze pisemne wzmianki o sushi pochodzą z dokumentu Taihō ritsuryō (701-718 n.e.). Informacje o potrawie pojawiają się też w słowniku powstałym na terenie Chin pod koniec II w.n.e., a także w zbiorze opowiadań Konjaku monogatari (Opowieści z dawnych czasów) z początku XII w. Tak naprawdę jednak prapoczątki sushi są trudne do jednoznacznego wskazania. Najprawdopodobniej pierwsze formy sushi powstawały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej.

Najstarsza forma sushi, nare-zushi (XII-XIII W.), przygotowywana była w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem, w których umieszczano surową rybę. Całość ciasno ugniatano i dociskano wieczko kamieniem. Zawartość pozostawiano na okres od 1 do 3 lat w celu fermentacji. Był to sposób na konserwację ryb znany początkowo w wielu rejonach Chin, a następnie Japonii. Co ciekawe, w tym przypadku zjadano tylko rybę, a ryż wyrzucano.

Kolejnym etapem w historii sushi jest namanari-zushi (XV-XVI w.). Sposób przygotowywania potrawy był podobny, jednak czas fermentacji skrócił się do ok. 1 miesiąca i spożywano nie tylko rybę, ale i ryż. W XVI w. powstało ii-zushi, czyli ryba nadziewana ugotowanym ryżem. Potrawa po fermentacji była gotowa już w ciągu kilku dni.

Z biegiem czasu technika przygotowywania sushi nieco się zmieniła. Pojawiło się haya-sushi (XVII w.). Ryż zaczęto doprawiać octem, na wierzchu układano doprawioną rybę, a całość obciążano i zostawiano na noc. Kolejna forma, hako-zushi (XVIII w.) to zaprawiony octem ryż umieszczony w specjalnym pudełku. Na jego wierzchu układano cienkie płatki ryby, całość obciążano i odstawiano na kilka godzin.

Nigiri-sushi, którego okres powstania datuje się na XIX w., to zaprawiony octem ryż formowany w grube wałeczki z ułożonymi na wierzchu kawałkami ryb, owocami morza lub warzywami. W tym przypadku na gotowe danie nie trzeba było długo czekać, gdyż było gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.

Maki-zishi z XX w. to charakterystyczne roladki z zaprawionego octem ryżu nadziewane rybami, owocami morza, warzywami itp., które są zawinięte w płaty nori lub omlet japoński. Również gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.

Transformacja sushi doprowadziła nas do formy fusion, która daje współczesnym kucharzom wiele możliwości przygotowywania tej tradycyjnej potrawy. W ten oto sposób na naszych stołach mogą pojawić się zarówno wałeczki lub roladki z ułożoną na wierzchu rybą, jak i roladki ryżowe zawinięte w klasyczne maki lub odwrotnie — ryż stanowi warstwę zewnętrzną, a nori dopiero pod nim. W przypadku dodatków do ryżu i nori możliwości są praktycznie nieograniczone — od ryb i owoców morza, poprzez warzywa, owoce, tofu, a nawet mięso. Współczesne sushi może powstać praktycznie ze wszystkiego, na co w danym momencie mamy ochotę. Oczywiście danie gotowe jest od razu do spożycia. Za sprawą specjalnych foremek można nadawać mu również nieklasyczne formy.

 

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.