Blog

sushi

Fakty i mity o sushi

Sushi jest potrawą japońską, która składa się z kilku składników: marynowany ryż, marynowane ryby, warzywa, owoce morza. Powstanie tej potrawy sięga 718 r., jednak z upływem lat zaczęto ją modyfikować. Mówi się, że sushi zostało wymyślone, dzięki wpływom buddyzmu, jako alternatywa dla mięsa. Kuchnia japońska należy do najzdrowszych na świecie.

Czytaj więcej

sushi

8 najpopularniejszych rodzajów sushi

Sushi to ogólna nazwa odnosząca się do tradycyjnej japońskiej potrawy, która zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Chociaż zwykle utożsamiamy ją z rolowanym ryżem z dodatkami, najczęściej rybą lub owocami morza, to jednak w rzeczywistości rodzajów sushi jest bardzo wiele. Różnią się nie tylko dodatkami, ale również sposobem przygotowywania i podawania. W tym wpisie przedstawimy i krótko scharakteryzujemy najpopularniejsze odmiany sushi.

Czytaj więcej

sushi

Czy sushi jest zdrowe?

Uwielbiasz próbować nowych smaków, ale obawiasz się, że egzotyczne specjały mogą nie wyjść Ci na zdrowie? A może tak trudno oprzeć się wyjątkowemu smakowi sushi, że zastanawiasz się, czy codzienne delektowanie się tym daniem może Ci zaszkodzić? Trudno nie spotkać się z mitami, którymi obrosła japońska sztuka kulinarna. Najczęściej dotyczą one jedzenia surowych ryb, ich toksyczności, a nawet... śmiertelności. Choć większość z tych opowieści należy włożyć między bajki, warto pamiętać, że w każdej legendzie kryje się ziarnko prawdy. 

Czytaj więcej

sushi

Co do sushi? Najpopularniejsze dodatki

Sushi cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Danie to traktowane jest jako doskonałe uzupełnienie imprez oraz spotkań ze znajomymi. Sushi na zamówienie często jest również podstawą wyszukanych cateringów. Miłośnicy tego japońskiego specjału mają do wyboru różne rodzaje rolek sushi, które mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Podstawą każdego sushi są jednak dobre jakościowo produkty, które w połączeniu tworzą niebanalne kompozycje smakowe. Oprócz kilku klasycznych składników takich jak arkusze nori, wodorosty, ryż czy specjalny ocet do sushi do każdej porcji można dokładać różnorodne ulubione dodatki. Wszystko zależy bowiem od preferencji oraz dostępności określonych komponentów w polskich sklepach. Przygotowywanie tego dania ogranicza zatem wyłącznie wyobraźnia kucharza.

Czytaj więcej

sushi na talerzu

Krótka historia sushi

Sushi to charakterystyczna potrawa japońska, która zdobyła popularność praktycznie na całym świecie. Polubili ją również Polacy, czego najlepszym dowodem jest coraz więcej powstających restauracji i sushi-barów. Bazę dla sushi stanowi gotowany ryż zaprawiony octem (su) oraz różnorodne dodatki, np. owoce morza, ryby, wodorosty nori, warzywa, tofu, ziarno sezamowe (goma) itd.

Czytaj więcej