Blog

sushi

Co do sushi? Najpopularniejsze dodatki

Sushi cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Danie to traktowane jest jako doskonałe uzupełnienie imprez oraz spotkań ze znajomymi. Sushi na zamówienie często jest również podstawą wyszukanych cateringów. Miłośnicy tego japońskiego specjału mają do wyboru różne rodzaje rolek sushi, które mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Podstawą każdego sushi są jednak dobre jakościowo produkty, które w połączeniu tworzą niebanalne kompozycje smakowe. Oprócz kilku klasycznych składników takich jak arkusze nori, wodorosty, ryż czy specjalny ocet do sushi do każdej porcji można dokładać różnorodne ulubione dodatki. Wszystko zależy bowiem od preferencji oraz dostępności określonych komponentów w polskich sklepach. Przygotowywanie tego dania ogranicza zatem wyłącznie wyobraźnia kucharza.

Czytaj więcej

sushi na talerzu

Krótka historia sushi

Sushi to charakterystyczna potrawa japońska, która zdobyła popularność praktycznie na całym świecie. Polubili ją również Polacy, czego najlepszym dowodem jest coraz więcej powstających restauracji i sushi-barów. Bazę dla sushi stanowi gotowany ryż zaprawiony octem (su) oraz różnorodne dodatki, np. owoce morza, ryby, wodorosty nori, warzywa, tofu, ziarno sezamowe (goma) itd.

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.